Sigortalı ne zaman memnun olur ?

Hasar anında mağduriyeti önlenmiş, kayıpları yerine konabilmiş sigortalıya biz "Memnun sigortalı" diyoruz. Ama bazen sigortalılar memnun olmak konusunda da ikiye ayrılabiliyor. Burada kriter "sigortanın neden yaptırıldığı" ile eş orantılıdır. Sigorta tüketicisi sigortasını sadece kendisini güvence altına almak amacıyla sigorta yaptırmışsa, bu çabuk memnun olan sigorta tüketicisidir bence. Ama bir diğer sigortalı çeşidi var ki, sigortayı bir zenginleşme aracı olarak düşünür. Ya da "birikmiş hasarlarımı sigorta şirketine nasıl yıkarım" diye hesap yapar.. Bu sigortalı çeşidi kolay kolay memnun da edilemez.

"Amaaan bana ne sigorta şirketi ödesin" şeklinde bir yaklaşım, sigortalının öncelikle poliçe yenileme döneminde kendine prim artışı olarak geri döneceğini bilmesi gerekir. Bu nedenle mini onarım firmaları hem sigortalının, hem sigortacının imdadına yetişiyor. Diyelim ki aracınızın ön çamurluğunda küçük çizik, göçük oluştu. Bunun iki yöntemi var. Birincisi ön çamurluğun değiştirilmesi. Böyle bir hasarda aracınızın orjinalliği gittiğinden ciddi bir zarar söz konusu olacak. Parça tümden yenilendiğinde de sigorta şirketinin zararı olacak. Sizin hasarınızın maliyeti arttığından, poliçe yenileme döneminde daha fazla prim ödemek zorunda kalacaksınız.

"Bana ne sigorta şirketi ödesin"

"Sigortacıların işi ne tabii ki ödeyecekler"

"Ben sigorta şirketinden daha mı zenginim ?"

"Sigortaya dünyanın parasını ödüyorum, biraz da sigortacılar ödesin"

Ne ile neyi satın aldığımızı unutmayalım. 2 bin TL prim ödeyip 40 TL değerindeki aracınıza kasko yaptırıyorsunuz. Dikkatsizce davranıp bol kaza yapıyorsunuz, sonra da dönüp "Sigortacıların işi ne, ödesinler tabii diyeceksiniz" bu vicdana sığmayan bir davranış bence. Şu unutulmamalıdır ki sigorta beklenmeyen olaylar neticesinde kayıpların telafisi için vardır. Bu farkılı yaklaşım içerisinde davrananlar arttığında başta ülke ekonomisi olmak üzere tüm taraflar bundan zarar görecektir.

"Hastaneler bindiği dalı kesmemeli"

Sağlık sigortaları konusunda tanık olduğum iki farklı yaklaşımı sizlerle paylaşmak isterim. Özel sağlık sigortası olan bir arkadaşımın eşi doğum yaptı. Arkadaşım hastaneden çıkarken, sigortalı olmasına rağmen faturaları incelemek istemiş. Faturayı incelediğinde 2 gece değil 3 gece hastanede kaldığının yazıldığını fark etmiş. Bunun neden böyle olduğunu görevliye sorduğunda, "Bu bir paket uygulamadır, 3 gün yazar ama biz hastanın durumuna göre 3'üncü gün için karar veririz" falan deyip geveledikten sonra "Sizin zaten sağlık sigortanız yok mu ? Neden bu kadar inceliyorsunuz, cebinizden mi çıkacak" a getirmiş konuyu. Sonra arkadaşım ısrarcı olunca düzeltme yapılmış. Bence her sigortalının bu davranışı sergilemesi gerekir. Sigorta şirketleri de böyle olaylara tanık olduğunda sigortalısını da ödüllendirmeli.

Grup Sağlık sigortasından ayrılanlar dikkat !

Bir diğer örneğim ise grup sağlık sigortasından ayrılan bir arkadaşım ile ilgili. Arkadaşımın çalıştığı şirketinin yaptırdığı özel grup sağlık sigortası var. Birkaç yıl bu sigortayı kullanmamış. Şirkette ki işi biteceğine yakın nasıl olsa sigorta da bitecek diye gidip birkaç sağlık sorunu söyleyip güzel bir check-up yaptırmış. Sigorta şirketi de tetkikleri abartılı bulmuş ve ortaya çıkacak faturanın ancak bir bölümünü karşılayabileceğini söylemiş. Arkadaşım veryansın ederek beni aradı. "Ben zaten kaç yıldır bu sigortayı kullanmıyorum. Bari bir işe yarasın dedim. Bak senin sigortacılar parayı ödemiyorlar" Sonrasında ise sigortasını nasıl devam ettireceğini bana sorduğunda "Biraz pahalı devam ettireceğin kesin" dedim. Çünkü öncelikle grup sağlık sigortasından bireysele geçişte fiyat farkı oluşuyor, bir de buna son check-up eklenecek. Sonuç "pahalı" olacak. Bu arada grup sağlık sigortasından bireysele geçenler kazanılmış haklarını kaybetmemek için en geç 15 gün içerisinde sağlık sigortasını yaptırmalılar. Ayrıca özel sağlık sigortanızı peşin ödenmiş sağlık harcaması olarak görüp "aaa bu sene 1500 TL prim ödedim, gidip 2-3 bin TL'lik bir check-up yaptırayım dememeliyiz. Sağlık sigortası büyük riskler için kullanılmalı, Göz damlanızı zaten siz alabilirsiniz ama bir büyük ameliyattan öyle 30-40 bin TL'den aşağı çıkamazsınız. Bunun için sağlık sigortası yaptırmak kadar bunu doğru kullanmak da önemli

Kaynak:Dünya CAN KANTAR /23.02.2011